La creació de vincles socials horitzontals entre persones usuàries i persones voluntàries és l'ADN de BarcelonActua. Per això, el nostre programa està dissenyat per fomentar la socialització i evitar l'aïllament.
La figura del voluntari referent, que actua com a amic, és clau en aquest procés ja que ofereix un espai on expressar-se, ser escoltat i orientar-se millor. Després d'una avaluació d'idoneïtat i una formació per part de la Fundació, els referents es comprometen a tenir una trobada setmanal amb una persona sense llar en situació de vulnerabilitat, durant 4 mesos. Les trobades es duen a terme de manera distesa, per propiciar un coneixement mutu gradual, on generar un clima de confiança, intimitat i seguretat, que permeti a les persones obrir-se i expressar les seves necessitats, per poder acompanyar-les en trobar solucions efectives i augmentar la seva xarxa social.
El programa La Llar del Raval proposa activitats setmanals que permeten adquirir habilitats idiomàtiques i informàtiques de manera distesa i personalitzada, gràcies a la implicació voluntària de professionals experts.
Entenem que una de les prioritats de les persones és la restauració d'un projecte de vida. Per això el nostre objectiu és millorar el nivell d'informació i de formació de les persones oferint-los assessorament personalitzat amb un punt d'atenció setmanal i acompanyament a través de la figura del referent.
La Llar del Raval: un projecte de caliu humà
Des de l'any 2013 a BarcelonActua treballem per a la inclusió social de persones sense llar acompanyant el seu procés de recuperació i promovent la creació de vincles socials. El 2021, hi ha més de 4000 persones sense llar a la nostra ciutat.
A més de la seva situació habitacional inestable, altres factors incrementen la seva vulnerabilitat: el desconeixement i la desorientació, la manca de vincles socials i referents, la manca d'informació sobre les institucions, els recursos legals i les entitats que els pot donar suport.
A la Llar del Raval volem que les persones estiguin centrats en el seu procés de recuperació i els proposem un acompanyament a la socialització, a l'aprenentatge dels idiomes, a la formació ia la inserció laboral, a través dels diferents itineraris de la Fundació.
D'on venim
Treballem per reduir el gap estructural que impedeix la inclusió de les persones, per garantir els seus drets i garantir que les seves necessitats bàsiques estiguin cobertes
Entenent la necessitat de tenir un lloc agradable i on sentir-se en família per menjar un àpat complet calenta i saludable, oferim, des del 2013, a persones en situació de gran vulnerabilitat, un espai on poden esmorzar i sopar en companyia, conversant amb voluntaris amb qui creen veritables vincles de confiança, 4 dies per setmana.