Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando consideraremos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí
APP ENTER
ENTRAR

He oblidat la contrasenya

ENCARA NO T'HAS REGISTRAT?

En registrar-se accepta la política d'ús així com la política de privacitat

En registrar-te acceptes la recepció d'informació rellevant de BarcelonActua

10/04/2024

Línia ACOL: Contractes que donen impuls

"He arribat a cobrar 2,40€ l'hora", explica Amèrica, remarcant que viure sense un permís de residència o de treball aboca les persones a l'economia submergida, on hi ha explotació i abusos. "Però quan no tens res, acceptes el que sigui per seguir endavant", remarca.

Després de tres anys a Barcelona subsistint amb les oportunitats que trobava, Amèrica va rebre una trucada. "Em va trucar la directora de desenvolupament de la Fundació BarcelonActua i em va preguntar si volia formar part de l'equip ACOL i així poder tramitar la meva documentació i regularitzar-me finalment a través de l’arrelament social", relata Amèrica amb un gran somriure.

La Línia ACOL és una línia de subvencions del Programa Formació i Treball que impulsa la contractació i l'acompanyament professional d'un dels col·lectius de persones més desprotegits i, per tant, amb més risc d'exclusió social: les persones migrades en situació administrativa irregular.

"Estava contentíssima! El primer que vaig pensar va ser que podria treballar, tenir un sou digne i així poder pagar el lloguer d'un pis per poder viure amb el meu marit i la meva filla, sols", reconeix. Amèrica havia estat vinculada a BAC des de la pandèmia de la COVID-19 amb el Programa de dones i dels lots d'aliments i la seva filla gran a Menuts amb el reforç escolar. I ara passava a ser part de l'equip professional a la casa d'acollida BACstation Gràcia i podria regularitzar la seva situació administrativa.

"Vaig començar com a conserge durant el trasllat a la casa d'acollida de Gràcia. Va ser realment bonic arribar a una nova casa i poder convertirla en la nostra llar", explica Amèrica, reconeixent que ha estat una bona experiència laboral on ha après i on també ha pogut crear vincles molt bonics amb els joves de la casa.

"Encara em truquen i venen a visitar-me", apunta Amèrica, explicant que fins i tot aquest any, el Youssef, un jove de la BACstation Gràcia, ha tingut també l'oportunitat de formar part de l'equip ACOL, i ella l'ha acompanyat com a amiga durant els mesos d'espera a la resolució. Ara Youssef està de conserge a la BACstation Vallcarca i remarca que "aquest contracte no només ens permet treballar en un lloc on es respecten els nostres drets, sinó que a més, tenim un acompanyament i una formació que ens ajuda a desenvolupar-nos professionalment i personalment".

Amèrica assenteix i recalca que ACOL no és un simple contracte de treball. Explica que sense aquesta oportunitat no hagués pogut tenir una baixa de maternitat quan es va quedar embarassada, ni continuar estudiant per trobar una feina que li permeti tenir una millor conciliació familiar, ni tampoc podria haver tramitat la regularització administrativa per a la seva filla, que en portava gairebé 6 anys en situació irregular. "ACOL m'ha obert moltes portes a mi i  a la meva família", afirma.